Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu vodorovná

Školská jedáleň

images.jpg 

Stravovanie v školskej jedálni

Kde obedovať – doma, či v škole?

Stravovanie v školských zariadeniach podlieha prísnym predpisom a čo je hlavné – strava je pestrá, nespôsobuje obezitu a obsahuje všetky výživné látky. Prax však ukazuje, že kým v materských školách sa podľa štatistík v jedálňach stravuje väčšina detí, na základných to už nie je ani polovica...

Jednou z možností, ako deťom zabezpečiť zdravšiu variantu kvalitného obeda, ponúkajú školské jedálne. Pokiaľ deti jedia v školských jedálňach, majú v priemere minimálne jedno jedlo s takou výživnou hodnotou, akú pre svoj vek potrebujú. Nie všetky deti však do školských jedální chodia, niektoré obedujú domácu stravu po príchode zo školy. Pritom strava v školskej jedálni je pre ne častokrát najlepšou voľbou.

Výhodou školskej stravy je plnohodnotný teplý pokrm, obed v primeranom čase a prepracovaný jedálny lístok. Okrem toho, školské obedy sú plánované, jedlá sú pestro obmieňané, musia spĺňať prísne hygienické normy. Podľa minuloročnej štatistiky Úradu verejného zdravotníctva sa z celkového počtu detí materských škôl (MŠ) na Slovensku stravovalo 93,98 percenta a z celkového počtu detí základných škôl (ZŠ), čo bolo 59,8 percent stravujúcich sa žiakov.

Ako tvrdí MUDr. Anna Hlavatá, z metabolickej ambulancie na II. Detskej klinike v Bratislave, jedálničky v školských jedálňach boli v minulosti kontrolované pediatrom, ktorý mal školu po zdravotnej stránke na starosti. Dnes je táto kontrola zrušená a zloženie stravy častokrát určuje ekonomické hľadisko.

Neustále zvyšovanie cien potravín taktiež neumožňuje vedúcim stravovní vždy zostavovať optimálne jedálne lístky tak, aby vyhovovali pestrosťou stanoveným kritériám.Ide najmä o podávanie čerstvého ovocia a zeleniny,“ hovorí MUDr. Jana Nováková PhD. z odboru hygieny detí a mládeže a podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva SR. 

Pri zostavovaní jedálnych lístkov zohráva nemalú úlohu voľba finančného príspevku od zákonného zástupcu. Pokiaľ sa zriaďovateľ alebo riaditeľ školy rozhodne pre nižší finančný limit, je treba počítať s nedostatočným plnením odporúčaných výživových dávok, a tým aj menej pestrým jedálnym lístkom.Preto v regiónoch, kde sú vyššie cenové relácie dostupných potravín, je nevyhnutné voliť vyššie príspevky na stravovanie od rodičov. Z tohto dôvodu ministerstvo navrhuje, aby školské jedálne nakupovali potraviny rozumne a aby rodičia detí platili výlučne za stravu a nie za režijné náklady prípravy jedál.

Školské stravovanie teda predstavuje rokmi overený, vyhovujúci systém zabezpečenia plnohodnotnej výživy deťom a mladistvým počas vyučovania najmä vtedy, ak sú v plnej miere pri zostavovaní jedálnych lístkov rešpektované odporúčania odborníkov v oblasti výživy. „Sú to najmä odporúčania, týkajúce sa zostavovania jedálnych lístkov s cieľom obmedziť spotrebu živočíšnych tukov, tučného mäsa a mäsových výrobkov a zvýšiť ponuku ovocia a zeleniny, najmä v surovom stave v podobe šalátov.“ V čom sú teda najväčšie stravovacie nedostatky dnešných detí? „Podľa štatistických prieskumov u detí školského veku sa vyskytujú najčastejšie nedostatky vo forme vynechávania raňajok, nevhodného zloženia desiatej a vynechávania obedov, respektíve nahrádzanie obedov fast foodmi.“

tucko.jpg            
Nevhodné jedlá ohrozujú zdravie

Zlý stravovací režim môže byť spúšťačom rôznych závažných zdravotných ochorení. V súčasnosti u nás medzi najčastejšie nedostatky vo výžive detí a mládeže patrí zvýšený energetický príjem, nadbytočný príjem tukov, cukrov, často s obsahom nevhodných polysacharidov, a soli. Na druhej strane ide o nedostatočnú konzumáciu zeleniny, ovocia, rýb a v dôsledku toho nedostatočný príjem vitamínov, minerálnych látok (vitamín C, vápnik, železo) a vlákniny. Nesprávna výživa detí a mládeže môže spôsobiť rôzne poškodenia zdravia. U detí sa dôsledky nesprávnej výživy prejavujú veľmi rýchlo. Ide napríklad o poruchy rastu a vývinu, vznik tučnoty, výskyt zubného kazu, častejšie infekcie a chudokrvnosť. V dospelosti sa môže prejaviť napríklad nedostatočný príjem vápnika v detstve vznikom osteomalácie (rednutia kostí) až osteoporózou. Závažným zdravotným dôsledkom nadmerného príjmu potravy nevhodného zloženia je vznik obezity. Rizikovým vekovým obdobím je obdobie puberty a predpuberty, kedy sa s definitívnou platnosťou môžu rozmnožiť tukové bunky na počet, ktorý už pretrváva počas celého života. Obezita samotná predstavuje problém estetický, ale najmä zdravotný, nakoľko s ňou bývajú združené iné ochorenia: kardiovaskulárne, metabolické, psychické, gynekologi-cké, kožné ochorenia, ekzémy, plesne a niektoré onkologické ochorenia.

Zdroj: MUDr. Jana Nováková PhD. Úrad verejného zdravotníctva SR

 

 

 


 
ÚvodÚvodná stránka